fbpx

Bryt ner målet i små delar

Ett vanligt misstag i hundträning är att man ser beteendet man försöker lära hunden som ett helt steg. Lyckas inte hunden göra hela beteendet på en gång upprepar man bara proceduren på nytt igen tills hunden förhoppningsvis klarar av det. Även om hunden har klarat av det enstaka gånger har den samtidigt fått med sig massor av repetitioner av att inte klara av det vilket även det skapar vanor som jag tog upp förra veckan.

De absolut bästa hundtränarna är dem som är duktiga på att dela upp varje beteende i små delsteg och se till att där blir en kontinuerlig progression i träningen. Inte för snabbt fram så att det tar stopp och inte för långsamt för att träningen ska bli för lätt. Att kunna se och identifiera de små stegen längs med vägen är något som kan vara svårt och kräver träning, men enda sättet att bli bra på det är att börja göra det!

Tre kelpies

Så har du något du kört fast med i träningen oavsett om det är att hunden inte kommer på inkallning i en viss situation eller du inte får rätt på ett visst tävlingsmoment blir helgens uppmaning att försöka identifiera vilket eller vilka delmålen innan ditt slutmål är!

Trevlig helg!

/Fredrik Karlsson
StarDex Hundkunskap – Din personliga Hundcoach

Rulla till toppen