fbpx

Om oss

Från hösten 2021 byter företaget namn från Fredriks Hund & Friluftsliv till StarDex Education AB och hundverksamheten kommer gå under StarDex Hundkunskap. Jag som driver företaget heter Fredrik Karlsson. Efter att ha vuxit upp med hundar i familjen blev det några år utan egen hund efter jag flyttat hemifrån och börjat utbilda mig till Vildmarksguide. Men hundintresset har alltid funnits där och även om jag inte hade någon egen hund passade jag på att hjälpa till att passa bekantas hundar under min tid i Norge och ha praktik på olika hundspannsföretag med både Siberian och Alaskan husky under min tid i Finland. När väl tid och boendesituation var rätt var det äntligen dags att skaffa min egen hund och valet hamnade på en Tollare! Mycket på grund av min förkärlek till retrievern efter jag växt upp med labbe både i familj och släkt.

Under de första kurserna jag gick med Dex öppnades en ny värld med nya möjligheter på hur jag kunde få arbeta med både hundar och utbildning. Med många års erfarenhet från att hålla kurs i friluftsliv och paddling och utbilda nya ledare där tar jag med mig min pedagogik in i en ny bransch för att fortsätta inspirera andra. Då jag endast hade erfarenhet från att ha hund men ingen utbildning valde jag att hoppa på Hundens Hus hundinstruktörsutbildning våren 2017 som blev klar i december månad. Mer om vad den innehöll kan du läsa nedan.

Men en grundutbildning är inte allt och jag siktar ständigt på att utveckla mig själv för att kunna hjälpa er att stärka er relation till er hund! Nästa steg blev därför en utbildning till Problemhundskonsult som jag tog examen i januari 2019, för att fördjupa mina kunskaper och kunna hjälpa ägare och hund som har det jobbigt med hundmöten, stress eller andra vardagsbekymmer.

Under mina kurser lägger jag stor vikt vid att vi har kul och det är prestigelöst! Har vi inte roligt tillsammans med vår hund blir det också svårt att komma någonstans i vår träning! Oavsett om vi siktar på tävling eller få en bättre relation med vår hund i vardagen. Detta innebär att vi inte arbetar med våld eller hårda korrigeringar utan belönar och uppmuntrar hunden till det beteende vi vill ha!

När jag inte håller hundkurser jobbar jag antingen på Svenska Kanotförbundet eller håller utbildningar inom paddling och friluftsliv i det egna företaget. Mer om det på min andra hemsida Scandinavian Kayak & Outdoors.

Ser fram emot att träffa er!

Fredrik Karlsson

StarDex Hundkunskap

Mina hundar

Renarders Andy AS Daihatsu "Dex" 2016-08-28

Den andra parten av företaget som ni får träffa på vissa kurser och privatträningar. Dex är en envis Tollare med mycket egen vilja men som gärna vill vara med och jobba. Går det lite för långsamt tycker han att han kan klara det på egen hand eller hittar något som verkar roligare för stunden.

Dex har blivit lite av min försökskanin och har fått vara med på det mesta och provat många olika saker.

Tillsammans tävlar vi främst i Nose Work och Rallylydnad, men vi är även och testar på tävlingslydnad och spår tillsammans. I Nose Work tävlar i i klass 2 och i Rallylydnad tävlar vi i mästarklass. 

Sage Brand v Coconut Memories "Lo" - 2020-06-08

Nytillskottet i företaget är Lo som är en Miniature American Shepherd eller “MAS” som är född i juni 2020. Lo är en tjej med mycket attityd och det ska bli otroligt roligt att se vad vi kan hitta på i framtiden! Under 2021 han vi börja hennes tävlingskarriär i rallylydnad och vi siktar på att ta oss upp i mästarklass under 2022. 

Lo

Mina grundutbildningar inom hund

Problemhundskonsult – Hundsteg 2018 

Innehåller bland annat:

– Aggression
– Rädsla
– Ångest och chock
– Fördjupad raskunskap
– Stress
– Fysik
– Klicker
– Arbete/aktivering

Hundinstruktör – Hundens hus 2017

Innehåller bland annat:

– Pedagogik, kommunikation, lek & relation
– Valp
– Hundens inlärning
– Närlydnad, aktivering, etologi
– Avståndslydnad, stress
– Coaching och psykologi
– Raskunskap
– Att läsa hund

Fortbildningar

Bästa starten instruktör – No limit obedience – 2021

Djupdykning inom anatomi, smärta & rörelse – Svenska Fysioterapiskolan/Frida Lundin, 2020

Nose work instruktör – Phrida Olsson/Lotta Bauer, 2019/2020

Fear Free/Frivillig hantering – Jenny Afvander, 2019

Blygerhundar för yrkesverksamma – Jessica Mann, 2019

Rulla till toppen