fbpx

Skapa vanor för hunden

Du som gått kurs för mig eller läst min bok känner säkert igen det här med att hundarna skapar vanor och det dem gör ofta, kommer de att bli bra på. Eftersom jag själv blev påmind om det igår tänkte jag dela med en påminnelse till alla andra också.

Gårdagens fredagstips uteblev på grund av att vi gjorde sista biten av inhägnaden på tomten. När allt var klart tog vi bort grinden vid altanen där hundarna har fått vara fram tills nu. Alla hundarna älskar att få springa av sig och har nu tillgång till hela tomten. Men grinden som tidigare stängt av altanen fanns kvar i hundarnas huvud trots att den inte längre stod där. De hade hunnit skapa en vana om att när man är ute stannar man uppe på altanen. Även idag på morgonen såg jag att hundarna stannade kvar uppe på altanen när dörren stod öppen.

Hund stannar på altanen

Vanor är ett otroligt kraftfullt verktyg i hundträning som antingen kan jobba med oss eller mot oss. Var därför uppmärksam på vilka vanor din hund skaffar! Vanor kan få din hund att hålla sig på tomten trots att den inte är inhägnad, men det kan också få den till att rymma till grannen genom staketet för den brukar göra det. Samma sak om hunden är van vid att tigga vid köksbordet eller ligga i sin bädd under tiden ni äter.

Ha en trevlig helg och ha ett extra öga på vilka vanor din hund har!

/Fredrik Karlsson
StarDex Hundkunskap – Din personliga Hundcoach

Rulla till toppen