fbpx

Fem bollekar att leka med din hund

Du har säkert någon gång hört, från mig eller någon annanstans att det är dumt att kasta boll med sin hund. Eller egentligen är det inte bollkastandet i sig utan det är stressen vi drar upp i hunden genom att låta den jaga något upprepat och monotont under en längre stund. Idag bjuder jag därför på fem andra sätt du mer än gärna får leka med din hund om bollen är favoritleksaken!

Hund simmar efter boll

1. Be hunden sitta, kasta bollen så att den landar i blåbärsris eller något högt gräs. Räkna till 10 och låt sen hunden få springa ut och söka upp bollen. Genom att kombinera bollkastande med sök tvingar vi hunden att koncentrera sig vilket motverkar att den fortsätter upp i stress.

2. Gör som alternativ ett men istället för att räkna till tio tar du och snurrar två varv med hunden innan du skickar den ut i riktning mot där bollen landade.  

3. Kasta bollen ut i vattnet och låt hunden simma efter den. Längre raka intervaller fram och tillbaka kan vara bra träning för hunden som tycker om att bada!

4. Be hunden stanna eller säg till en medhjälpare att hålla hunden till dig. Gå iväg 75-100 meter innan du lägger ner bollen och går i en båge tillbaka till hunden igen. Visa att du inte längre har bollen och låt hunden få spåra upp var du lagt den!

5. Kasta bollen 2 gånger när du vill belöna att den gjort något riktigt bra! Inte 20 minuter för att låta den springa av sig.

/Fredrik Karlsson 
StarDex Hundkunskap – Din personliga Hundcoach

Rulla till toppen