fbpx

Ta inga genvägar i engagemangstrappan

Dagens fredagstips är inspirerat från @nolimitobidience och deras bok Bästa starten. Även om boken i grunden är tänkt för blivande tävlingshundar finns där mängder att hämta även för dig som bara vill ha din hund som sällskap och få vardagslydnaden att fungera. Modellen på bilden är deras engagemangstrappa och för mig handlar det om vägen till att få träningen att fungera. En stor anledning till att vissa ibland inte lyckas med träningen är för att vi har tagit en genväg direkt upp på första trappsteget som på bilden heter moment där vi tränat det vi vill att hunden ska kunna. Gör du det missar du två viktiga grundstenar som kommer göra träningen mindre effektiv för både dig och hunden och det som såg ut som en genväg blir snabbt en stor omväg.

Trappstegen handlar om:

Belöningar – Se till att du har något du vet att hunden vill ha och är beredd att jobba för just för stunden! Det spelar ingen roll om hunden ville ha dem igår, eller åt dem hemma. Om hunden inte vill ha det du tänkt använda som belöning i den aktuella stunden behöver du experimentera tills du hittar något hunden vill ha!

Checka in – Hunden ska tigga belöningen från dig! Locka inte hunden att komma för att få sin belöning, se till att det är hunden som själv väljer att komma till dig! Blir den distraherad och tänker på annat så retas med din belöning du vet den vill ha, hoppa något steg bort eller vänd dig om. När hunden söker upp dig vet du att den är redo för steg 3.

Moment – Träna! – Nu kör du för fullt! Men tänk på att hålla nere tiden, korta pass så att hunden varken hinner checka ut eller tröttna på sin belöning.

Trevlig helg!

/Fredrik Karlsson
StarDex Hundkunskap – Din personliga Hundcoach

Rulla till toppen