Att få din hund att gå lugnt och avslappnat i kopplet utan att dra kan vara ett långdraget projekt vissa gånger. En av anledningarna till det är att där finns så många olika faktorer som påverkar träningen och som kan ställa till det för dig. Ibland behöver du gå bort från själva promenadträningen för att komma åt de resultat du vill ha.
Jag använder mig av en modell som jag kallar för Koppelpyramiden för att visa de fyra stora områden som påverkar hur träningen kommer att gå. Pyramiden kan användas för att förstå vilka delar som behöver tränas för att lyckas, men också som en analysmodell för att ta reda på var du behöver gå in och träna lite extra om det känns som du står fast i träningen.
Tillräckligt aktiverad – Har hunden massor med överskottsenergi i vardagen och känner att enda platsen den får utlopp för det är på promenaderna kommer den ha väldigt svårt att gå lugnt i kopplet. Är det här det brister behöver du ge hunden andra aktiviteter i vardagen där den får springa av sig och/eller jobba med huvudet. Det behöver nödvändigtvis inte vara precis i anslutning till promenaden.
Miljö / Kontext – Nya spännande miljöer eller platser/kontexter som hunden har hög förväntan till gör det svårt att gå lugnt i kopplet. För att få till bra träning behöver du därför antingen välja miljöer du gör dina promenader i för att ha rätt förutsättningar eller miljöträna hunden till att vara lugnare och tryggare i de situationerna som inte fungerar. Sen ju bättre hunden blir på att gå i koppel desto svårare miljöer kommer den kunna hantera.
Följsamhet – Hunden behöver ha en grundläggande följsamhet, dvs kan gå med i ditt tempo, ha koll på om du byter håll eller stannar upp på promenaden. Detta tränar du till exempel när du tränar gå nära, byta riktning på promenaden eller backar och får hunden att följa med dig.
Regelboken – Här skriver du in vilka regler som gäller på din promenad. En standard brukar var att hunden ska gå med slakt koppel. Men du kan också skriva in om hunden ska vara på en viss sida, ett visst avstånd från dig eller vad som nu passar dig. Tänk bara på att ju fler regler du har desto svårare är det för dig att verkligen vara konsekvent med dem.
Så länge hunden följer reglerna får den gå framåt på promenaden. Skulle hunden bryta mot reglerna och till exempel börja dra stannar du upp. Kommer hunden närmare dig och kopplet blir slakt börjar du gå igen. Händer ingenting kan du långsamt börja backa och skapa ett lugnt drag bakåt tills hunden vänder om och kommer mot dig. Börja sen gå direkt kopplet är slakt igen.
Tänk på att alla delar i pyramiden måste vara på plats för att du ska få resultat i din träning! Att bara stanna på promenaden om hunden drar kommer inte att hjälpa om det brister i någon av de andra delarna.
Kommande veckor kommer jag att dela med mig av några case där jag använder koppelpyramiden för att analysera vad som är fel.
Trevlig helg!
/Fredrik Karlsson
StarDex Hundkunskap – Din personliga Hundcoach