fbpx

Koppelträning fallbeskrivning 1 

Kommande veckor kommer jag att ta upp några vanliga fallbeskrivningar av hur det kan se ut när man har en hund som har svårt att gå i koppel. Med hjälp av koppelpyramiden tar jag upp vilken första åtgärd jag hade gett till ekipaget. Åtgärden hade varit ett första steg i träningen, därefter kan det behövas andra saker för att få till helheten.

Missade ni inlägget där jag gick igenom koppelpyramiden hittar ni det här: https://stardexhundkunskap.se/koppelpyramiden/

Fall nummer 1

Molly är en labrador på 9 månader med mycket energi i kroppen. Hon har alltid dragit lite i kopplet men senaste månaderna har det eskalerat. Nu är det ett konstant dragande, framförallt när hon vill fram till något. På slutet av promenaderna går det lite bättre men i början, speciellt på morgonpromenaden är hon helt okontaktbar. Mollys ägare har provat att stanna upp när hon drar och vänta tills hon kommer tillbaka till dem men hon börjar dra igen så fort hon fått en godisbit eller de börjar gå igen och det bli mer av en ”jojo-effekt”.

Ung labrador i skogen

Åtgärd

Här har vi en typisk situation med en unghund med mycket överskottsenergi. Mollys aktiveringsbehov har ökat när hon har blivit äldre samtidigt som den vardagliga aktiveringen hon fått sen hon varit valp blivit mer vardaglig och därför inte tröttar ut henne på samma sätt länge vilket skapar överskottsenergi hon sen tar ut under promenaderna. Tittar vi på koppelpyramiden behöver vi därför börja arbeta med den nedre delen som handlar om aktivering. Innan vi fått henne att få utlopp för den värsta överskottsenergin kommer vi inte att ha förutsättningar för att få henne till att gå lugnt vid oss. Mollys ägare behöver därför se över den generella aktiveringen de ger henne och gärna se till att hon får jobba lite mer med huvudet. Innan de ska ut på promenader kan det vara bra att låta henne göra någon aktivitet innan, t ex få gå och leta upp sin frukost som är utspridd där inne eller ute på gräsmattan. Har man möjlighet kan det också vara ett alternativ att låta henne gå i en lite längre lina i början av promenaden där hon får springa av sig lite eller ta tio minuter av promenaden i början till att bara träna lite vardagslydnad, tricks eller annat på första bästa gräsmatta innan vi börjar promenaden på riktigt. När hennes överskottsenergi har minskat kommer promenaderna att bli bättre och om de fortfarande inte är helt som vi vill ha dem behöver vi titta på koppelpyramiden igen för att se vilken del det är vi behöver lägga mest energi på i det skedet.

Trevlig helg!

/Fredrik Karlsson
StarDex Hundkunskap – Din personliga Hundcoach

Rulla till toppen