fbpx

Koppelträning fallbeskrivning 2

Kommande veckor kommer jag att ta upp några vanliga fallbeskrivningar av hur det kan se ut när man har en hund som har svårt att gå i koppel. Med hjälp av koppelpyramiden tar jag upp vilken första åtgärd jag hade gett till ekipaget. Åtgärden hade varit ett första steg i träningen, därefter kan det behövas andra saker för att få till helheten.

Missade ni inlägget där jag gick igenom koppelpyramiden hittar ni det här: https://stardexhundkunskap.se/koppelpyramiden/

Fall nummer 2

Bosse är en blandras på 2 år som bor med sin husse ute på landsbygden. När de går på sina vanliga promenader där hemma går det ganska bra, Bosse går en bit framför husse på promenaderna, har lite bråttom ibland eller stannar till extra länge för att lukta på något nytt men drar inte speciellt i kopplet. När de däremot tar turen in till stan blir det som en helt annan hund. Bosse drar konstant i kopplet, stressar upp sig och kan stå och skälla eller gny om de stannar till för länge eller börjar prata med någon.

Hund som luktar på promenaden

Åtgärd

I det här fallet behöver vi ta steget upp i koppelpyramiden till delen om miljön. Bosse tycker här att miljön i stan är för spännande eller jobbig vilket gör att det blir för svårt att lyckas hålla sig inom de reglerna som gäller för promenaden där hemma. Istället för att tjata och försöka påminna han om vilka regler som gäller med ett tänk att ”han vet ju att han inte får” behöver vi lägga krut på miljöträning. Husse behöver åka in oftare med Bosse till stan, istället för att gå långa promenader där han stressar upp sig väljer de ut någon plats att de kan vara på en stund. Det kan vara en park, en parkering eller ett villaområde. Gärna att de börjar med en plats som inte är rent för svår för Bosse. Den här gången ska de bara befinna sig på platsen utan att egentligen göra så mycket. Stå lite stilla, låt Bosse gå och lukta på marken, gå fram och tillbaka på samma plats tills båda två är väldigt uttråkade och längtar hem. Efter att ha gjort den här träningen flertalet gånger på många olika ställen kommer Bosses förväntan till stan ha minskat och de kan börja ta lite promenader när de väl är där inne igen. Nu kommer Bosse antagligen att gå betydligt bättre i koppel och det blir mer likt som det ser ut där hemma eller så är han mottaglig för att gå över till ”regelboken” i koppelpyramiden och påminna om hur vi vill att promenaden ska se ut.

Trevlig helg!

/Fredrik Karlsson
StarDex Hundkunskap – Din personliga Hundcoach

Rulla till toppen