Nu är det dags för tredje och sista fallbeskrivningen av hur det kan se ut när man har en hund som har svårt att gå i koppel. Med hjälp av koppelpyramiden tar jag upp vilken första åtgärd jag hade gett till ekipaget. Åtgärden hade varit ett första steg i träningen, därefter kan det behövas andra saker för att få till helheten.
Missade ni inlägget där jag gick igenom koppelpyramiden hittar ni det här: https://stardexhundkunskap.se/koppelpyramiden/
Fall nummer 3
Tage är en mellanpudel på 1 år som bor så att han väldigt sällan behöver ha koppel på sig. Tage har gått lös sen han var valp och är jätte duktig på att stanna, vänta och hålla koll på sin matte när de är ute och går. Men varje gång Tage får på sig kopplet börjar han att dra och tappar helt fokus på sin matte.
Åtgärd
Den här gånger kan vi efter ha checkat av att Tage får tillräckligt med aktivering och får springa en del lös samt är trygg i sin hemmamiljö hoppa ett steg till upp i pyramiden och hamnar på följsamhet. Tage har fått mycket träning på att vara lös och vara uppmärksam på sin matte på avstånd men eftersom de inte gått så mycket i koppel har han inte behövt träna att komma ner i hennes tempo och hålla sig inom en mindre radie som ett koppel innebär. De behöver därför börja träna gå i koppel även om det egentligen inte behövs. På promenaden behöver matte koppla upp Tage och jobba t ex med riktningsförflyttningar där hon snabbt byter riktning och så fort Tage kommer med berömmer honom och låter han gå och lukta på den nya spännande platsen de kom till. Det kan också vara att medvetet gå på fel sida ett träd eller en stolpe och låta Tage hitta vägen tillbaka runt igen. Att även träna att gå i olika tempon och träna fotgående där han följer precis vid sidan kommer hjälpa till på helheten. När antingen matte eller Tage behöver en paus i träningen tar man av kopplet igen och låter han springa lös en stund innan hon kopplar upp och kör en ny träningsstund.
Trevlig helg!
/Fredrik Karlsson
StarDex Hundkunskap – Din personliga Hundcoach